Kaip atpažinti laktozės netoleravimą?

Turbūt ne vienas yra pastebėjęs, kad pienas ir jo gaminiai, kuriuos vaikystėje mielai valgydavo, užaugus gali sukelti viduriavimą, galvos skausmą, net atminties sutrikimą. Tyrimai parodė, kad tai patiria net trečdalis lietuvių. Diagnozavus laktozės netoleravimą, daugelis visą kaltę suverčia šaldytuve esančiam pieno pakeliui, tačiau didžiausia laktozės bomba slypi tokiuose pieno produktuose kaip išrūgos ar grietinėlė, įpilta į kavą.

Kas yra hipolaktazija?
„Laktozės netoleravimas (hipolaktazija) atsiranda, kai žarnynas dėl įvairių priežasčių nesugeba suskaidyti šio tik žinduolių piene ir jo produktuose esančio angliavandenio, ir dėl to pasireiškia įvairūs simptomai: pilvo pūtimas, skausmas, viduriavimas, pykinimas. Pieno cukraus netoleravimas tarp vaikų yra retesnis nei tarp suaugusiųjų – tai paaiškinama tuo, kad šis sutrikimas dažniausiai yra įgytas, o ne įgimtas, mat tik gimę kūdikiai plonajame žarnyne jau turi laktozę skaidančios laktazės – jos kiekis ima mažėti su amžiumi“, – sako Vaikų ligoninės Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikos doc. dr. Vaidoto Urbonas.
Įprastai plonojoje žarnoje gaminasi fermentas, vadinamas laktaze, skaidantis laktozę į gliukozę ir galaktozę, kurios pro plonosios žarnos sienelę patenka į organizmo vidų. Jeigu laktazės nepakanka, į storąją žarną patenka neskaidytos laktozės ir ją pradeda skaidyti žarnyno bakterijos – taip susidaro rūgštys bei dujos, sukeliančios nemalonių pojūčių. Hipolaktazija paplitusi visame pasaulyje, ypač Afrikoje ir Azijoje – šiuose žemynuose šis sutrikimas diagnozuojamas iki 61–100 proc. atvejų. Europoje laktozės netoleravimo paplitimas mažesnis: nuo 2 proc. Skandinavijoje iki 70 proc. kai kuriuose Italijos regionuose, suaugusiems Lietuvos gyventojams hipolaktazija nustatyta 31–36 proc. atvejų.
Pasak gydytojo, kartais pasitaiko, kad vaikas, anksčiau toleravęs laktozę, staiga pradeda jos netoleruoti – tai dažniausiai pasitaiko tiems, kurie sirgo virusine (rotavirusu, noravirusu ar kt.) ar bakterine žarnyno infekcija (salmonelioze ar kt.), serga celiakija ar Krono liga. Taip pat laktazės sumažėja badaujant, turint maisto alergijų, esant imunodeficitui ir po onkologinių ligų radioterapijos. Naujagimiai, gimę iki 34 nėštumo savaitės, dažnai kurį laiką netoleruoja laktozės.

Simptomai
Laktozės netoleravimą galima įtarti, jei suvalgius pieno produktų ar netgi valgant ne pieno produktus (juose gali būti įdėta laktozės kaip priedo) be aiškios priežasties atsiranda šie simptomai:
• pilvo pūtimas, gurgėjimas, skausmas – pasireiškia iki 100 proc. laktozės netoleruojančių žmonių
• dujų kaupimasis – pasireiškia iki 100 proc.
• viduriavimas – 70 proc.
• pykinimas be aiškios priežasties – 78 proc.
• vėmimas – 78 proc.
• dėmesio, trumpalaikės atminties sutrikimas – 82 proc.
• raumenų ir sąnarių skausmas – 71 proc.
• galvos skausmas – 86 proc.
• nuovargis be priežasties – 63 proc.
• alerginiai bėrimai – 40 proc.
• burnos opos – 30 proc.
• širdies ritmo sutrikimas – 24 proc.
• padažnėjęs šlapinimasis – mažiau nei 20 proc.

Ką vertėtų daryti?
Kad būtų galima nustatyti hipolaktazijos diagnozę, atliekami specialūs kraujo, iškvepiamo oro tyrimai, kartais plonosios žarnos biopsija ir labai retai – genetiniai tyrimai, tačiau dažnai šį sutrikimą galima įtarti tiesiog paklausus žmogaus, kaip jis jaučiasi išgėręs pieno ar suvalgęs jo produktų ir kaip – tada, kai pieno produktų nevartoja. Svarbu žinoti, kad simptomų atsiradimui turi reikšmės suvalgyto pieno produkto kiekis – kuo daugiau, tuo rimtesni skundai.
„Dažnai pastebėję ir nustatę laktozės netoleravimo simptomus, žmonės visai atsisako pieno produktų arba juos pakeičia augaliniais atitikmenimis, tačiau gyvuliniame piene yra daugiau vertingų medžiagų nei sojų ar migdolų piene. Negalintys vartoti pieno produktų, tačiau juos mėgstantys, gali vartoti jų mažomis porcijomis kelis kartus per dieną – taip organizme reikalingas perdirbti laktazės kiekis spės atsinaujinti ir žmogus nejaus neigiamų pasekmių. Pasikonsultavus su gydytoju ar vaistininku, vaistinėse galima įsigyti laktazės turinčių preparatų. Jų sudėtyje esantys laktazės fermentai skaido pieno produktuose esančią laktozę“, – sako gastroenterologas doc. V. Urbonas.

Kur aptinkama?
Nelengva visiškai nevartoti laktozės, nes jos yra ne tik pieno produktuose, bet ir įvairiuose gaminiuose iš tešlos, saldumynuose, padažuose, mėsos produktuose, gėrimuose ir t. t.). Kartais žmogus gali suvartoti iki 100 g laktozės (atitinka 2 l pieno) net nevalgydamas pieno produktų.
Netoleruojantieji laktozės turėtų žinoti, kad ne piene jos yra daugiausia, tai akivaizdu panagrinėjus šį sąrašą.
Išrūgos – 39–75 proc.
Grietinėlė į kavą – 35–55 proc.
Pieno milteliai – 36–52 proc.
Neriebus, riebus karvės, ožkos, avies pienas – 4–5 proc.
Grietinė – 4 proc.
Jogurtas, kefyras – 2–7 proc.
Varškė – 3,5 proc.

Ledai – 3–8 proc.
Sviestas – 0,5–1 proc.
Sūris – 1–3 proc.

 

Žurnalo „Savaitė“ medžiaga